Welkom op speedcleaning.nl

Welkom op speedcleaning.nl

Vind jij huishouden vervelend, saai, en tijdrovend. Dan heeft Speedcleaning een oplossing voor u!

Hoe was je nou eigenlijk je handen?

1. Nat

Handen spoel je als eerste af met warm stromend water. Warm water maakt het makkelijker om etensresten en olie weg te doen laten vloeien. De nagels zijn een plek die het lastig maken om schoon te maken, helemaal voor de dames een aandachtspunt indien zijn vaker wat langere nagels hebben waar makkelijk vuil onder komt te zitten.

In dat geval is verstandig om een nagelborstel te gebruiken, die komt makkelijk onder de nagels en rond het nagelbed.

2. Schuim

Door de kraan te sluiten tijdens het handen wassen bescherm je jezelf tegen besmetting van opspattend water. Aangezien iedereen met zijn vieze handen in de wasbak zit is dit een vaak onderschatte manier om besmetting te voorkomen. Handreinigingsmiddelen dienen twee doelen:

  1. Viezigheid opheffen
  2. Het schuim is een visuele aanmoediging om door te schrobben

Aanbevolen tijd is minimaal 15 seconden. Wrijf je vingers door elkaar alsof je een gebedje doet en vergeet niet het nagelbed en tot aan de onderarmen door te wassen.

3. Spoelen

Naspoelen doe je vanaf je onderarmen naar je vingers toe onder stromend water.

4. Drogen

Handen drogen kan met een handdoek of een luchtdroger, een handdoek is niet her te gebruiken in een keuken met veel personeel, dat is met een droger wel het geval. De droger daarentegen kan vies worden en er bestaat de kans dat als de droger niet snel genoeg werkt dat je personeel lui wordt of geen tijd heeft om te wachten en de handen aan het schort afdroogt. Het voordeel met handdoeken is dat je de kraan kan dichtdraaien met behulp van de handdoek.

De laatste, beste optie, is een combinatie van droger en dispenser met droge handdoekjes die eenmaal te gebruiken zijn.

Schone handen zorgen direct voor een beter product en indirect voor meer klandizie!

Het belang van handen wassen in de horeca!

Was altijd je handen

Niet je handen wassen zijn na bedorven eten de grootste oorzaak van voedselvergiftigingen in de horeca. Het belang van handen wassen is dus niet te onderschatten. Wanneer jij en je personeel je handen wast is natuurlijk heel belangrijk maar wat vaak wordt vergeten is dat de manier hoe jij je handen wast net zo belangrijk is als niet nóg belangrijker. Dat betekent dat dit onderwerp ook tijdens de opleiding al goed behandeld moet worden.

Voor werkgevers

Voor werkgevers geldt een strak protocol waar de werknemers zich aan dienen te houden. Ook zijn de werkgevers verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van het protocol, dat is in veel gevallen nogal een probleem!

TIP: Zorg voor bordjes & signalen in de keuken, in meerdere talen indien nodig!

Momenten wanneer je handen gewassen moeten worden volgens de FDA-voedselcode van 2005

  1. Voor het begin van werken
  2. Na het aanraken van blote huid (behalve schone handen)
  3. Na eten, drinken of roken
  4. Na hoesten of gebruik van zakdoek of tissue
  5. Na gebruik van bevuilde apparatuur
  6. Tijdens voedselbereiding tegen kruisbesmetting
  7. Tijdens switchen van rauw voedsel of ingrediënten
  8. Voor het aantrekken van werk handschoenen bij het bewerken van ingrediënten of voedsel
  9. Andere activiteiten die je handen kunnen besmetten

 Waar te wassen

In de keuken moeten permanente plekken worden opgesteld die alleen voor het wassen van de handen zijn ingesteld. De kraan moet een minimale watertemperatuur kunnen behalen van 38°C. Daarbij moet je je handen kunnen drogen met schone handdoeken of een goed werkende luchtdroger.