Het belang van handen wassen in de horeca!

Het belang van handen wassen in de horeca!

Was altijd je handen

Niet je handen wassen zijn na bedorven eten de grootste oorzaak van voedselvergiftigingen in de horeca. Het belang van handen wassen is dus niet te onderschatten. Wanneer jij en je personeel je handen wast is natuurlijk heel belangrijk maar wat vaak wordt vergeten is dat de manier hoe jij je handen wast net zo belangrijk is als niet nóg belangrijker. Dat betekent dat dit onderwerp ook tijdens de opleiding al goed behandeld moet worden.

Voor werkgevers

Voor werkgevers geldt een strak protocol waar de werknemers zich aan dienen te houden. Ook zijn de werkgevers verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van het protocol, dat is in veel gevallen nogal een probleem!

TIP: Zorg voor bordjes & signalen in de keuken, in meerdere talen indien nodig!

Momenten wanneer je handen gewassen moeten worden volgens de FDA-voedselcode van 2005

  1. Voor het begin van werken
  2. Na het aanraken van blote huid (behalve schone handen)
  3. Na eten, drinken of roken
  4. Na hoesten of gebruik van zakdoek of tissue
  5. Na gebruik van bevuilde apparatuur
  6. Tijdens voedselbereiding tegen kruisbesmetting
  7. Tijdens switchen van rauw voedsel of ingrediënten
  8. Voor het aantrekken van werk handschoenen bij het bewerken van ingrediënten of voedsel
  9. Andere activiteiten die je handen kunnen besmetten

 Waar te wassen

In de keuken moeten permanente plekken worden opgesteld die alleen voor het wassen van de handen zijn ingesteld. De kraan moet een minimale watertemperatuur kunnen behalen van 38°C. Daarbij moet je je handen kunnen drogen met schone handdoeken of een goed werkende luchtdroger.